POSTORDERHISTORIA

Postorder i Sverige har länge varit synonymt med Ellospaket. Stora som små, skickas de ut i en strid ström från den västsvenska staden Borås. Bakom företaget står en man som kämpat hårt för att just hans företag skulle bli störst. Historien om Bernt Olle Ivar Blomqvist, från Växjö i Småland, är också berättelsen om en postorderstad.

Text: Nils Gruvebäck

 

En stor svensk kvällstidning ringer upp Olle Blomqvist i slutet av mars 1988.
– Vi har hört att du sålt till IKEA, säger journalisten.
En förvånad Olle Blomqvist svarar att om det blir så är journalisten den förste han kommer att höra av sig till.
Någon dag senare, på tisdagsmorgonen den 29 mars, berättas det i Borås Tidning att Olle sålt postorderföretaget Ellos AB för en miljard kronor. Köparen är livsmedelskoncernen ICA.

OLLE BLOMQVIST föds den 11/6, 1928 i Växjö, Småland. Hans föräldrar skiljs tidigt och när han fyller tio år börjar han hjälpa till med försörjningen för sig, sin syster Marianne och mamman Inez. Olle springer runt och säljer tidningar på tågstationen i Växjö. Efter ett tag märker han att resenärerna på tågen lämnar kvar sina tidningar efter avklarad resa. Olle kilar snabbt in och samlar in de exemplar som är i så fint skick att de går att sälja igen. Efter några dagar märker konduktörerna på tågen vad Olle sysslar med. Nu behöver Olle inte springa igenom tågen och samla ihop tidningarna längre, konduktörerna står allt som oftast med tidningarna när han kommer till tågen. De vill hjälpa den hårt arbetande pojken. Inkomsterna för tidningsförsäljningen var inte höga men på det här sättet kunde Olle i alla fall hjälpa till med att dryga ut kassan i hemmet.


 

 

 

 

På grund av det skamliga i att vara skild mamma med barn valde Inez Blomqvist att fly Växjö. Samtidigt som länderna, runt Sveriges gränser, härjades av världskriget flyttade Olle, hans syster Marianne och mamma Inez till Borås, en lägenhet med ett rum och kök. Pengarna för hyra och mat räckte inte till och den lilla familjen fick tränga ihop sig i lägenhetens kök, rummet hyrdes ut. Förutsättningarna för Olle att utbilda sig var verkligen inte de bästa men tillsammans med hans goda betyg i skolan och mammans trolleri med knappa ekonomiska resurser kunde realskoleutbildningen ta sin början.
Skolgången på det Högre Allmänna Läroverket i Borås skulle dock bli kortvarig. Ett abetarklassbarn var sällsynt på skolan och klasskillnaderna blev för stora. Redan första rasten lät han knytnävarna tala. Skolan accepterade inte den unge Olles våld och stängde av honom från utbildningen. De ville att han skulle vänta något år för att ”stå på tillväxt”. Olle kom aldrig tillbaka. Vid 17 års ålder bestämde sig Olle Blomqvist, tillsammans med Lars Gustafsson, att starta ett postorderföretag. Lars Gustafsson skulle tidigt lämna företaget men kom ändå att få en avgörande och bestående betydelse för ett av Sveriges, genom tiderna största, postorderföretag.

UNDER ÅREN som gått sedan Ellos startade har förklaringen till namnet ofta missuppfattats. TV-personligheten Sven Lindahl skulle, i en intervju, många år efter starten kalla Olle för ”Baklängesolle”. Denna förklaring till företagsnamnet satte sig i det svenska medvetandet och även Lennart Hyland satte sig på tåget och cementerade den uppfattningen till den svenska befolkningen. Ellos var Olle baklänges. Förklaringen lever fortfarande kvar, över 50 år senare. Sanningen bakom namnet är en hopslagning av Olle Blomqvist och Lars Gustafssons begynnelsebokstäver i förnamnen. Tanken var att namnet skulle vara LO:s men av förklarliga skäl ville man inte förväxlas med ett fackförbund och valde därför att skriva ut namnet som det låter.

 

 

Namnlöst-12

 

 

 

 

Wästgöta Fabrik Borås Vår & Sommar 1944(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I textilstaden Borås startades tidigt postorderföretag och med tiden blev man den största aktören inom postordermarknaden och med de bästa förutsättningarna för indirekt handel. Infrastrukturen för paketförsändelser skulle med tiden slå ut de flesta andra städers postorderverksamhet men det var inte här postorderhistorien tog sin början i Sverige.

Östgöten och Finspångsbon John Fröberg startade redan 1879 sin firma John Fröberg, Finspång. Han besökte under tidigt 1880-tal grannlandet Tyskland där postorderföretag funnits under hela seklet. Med sig hem tog han kontakter och en vision om att starta något liknande inom Sveriges gränser. Från Finspång skickades paket i parti och minut och John Fröberg växte lavinartat de avslutande decennierna på 1800-talet. En av John Fröbergs anställda säljare skulle senare starta det legendariska Algots Konfektions AB i Borås. Algot Johansson var sprungen ur den groende svenska postorderindustrin och hade under många år rest runt och sålt postordervaror på den så kallade Sjuhäradsbygden i Västergötland. Några mil söder om Borås startade det som räknas som Västsveriges första postorderföretag. Västgöta Vävnads AB i Älfsered. Under 1897 slog sig några skräddare samman och tryckte upp en katalog där man erbjöd sina kunder måttbeställda kläder.

I BORÅS skulle det dröja ytterligare några år innan staden kunde stoltsera med sin första postorderverksamhet. Fabrikören T.H. Lapidus startade Fabriksnederlaget 1906. Personen bakom företaget och initialerna, T.H., antogs länge vara en man men bakom initialerna stod en grosshandlare kvinna. Taube Hanna Lapidus hade grundat sitt företag redan 1880, en liten affär på Stora Brogatan i centrala Borås. När verksamheten växte flyttade hon sina lokaler till en tvärgata och startade sin postorderfirma.

Under de följande åren startades flera postorderföretag som med tiden skulle spela en stor roll på den ökande postordermarknaden i Sverige. AB Marks, Bröderna Wennerlund AB, Ab Wiskadals Fabrik och Allmänco AB var alla företag som i Taube Hanna Lapidus anda sålde kläder via egna kataloger. Gemensamt för alla dessa postorderfirmor var att, de till en början, sålde sina artiklar direkt till affärer, inte till privatkunder. I katalogerna kan man tydligt läsa att köparen inte får sprida information om priserna på företagens produkter till privatkunder.

DEN 14 APRIL 1947. Det är en dag som alla andra i Borås. Det regnar från och till och dimman ligger som ett grått täcke över staden.
Det är i dag som Ellos registreras hos handelsregistret. För att det ska vara juridiskt giltigt måste en överförmyndare ge sitt samtycke för att Olle Blomqvist ska få stå som firmatecknare. Mamma Inez Blomqvist är frånskild och därför inte myndig nog. Olle är bara 18 år och har flera år kvar tills han uppnår myndig ålder.

Lars Gustafsson lämnar, ganska omgående, företaget och nu arbetar Olle och hans blivande fru Rosa själva i Ellos. Båda jobbar kvar på sina ordinarie arbeten och för att Olle ska kunna göra ännu större affärer delar han dessutom ut tidningar i dubbla distrikt varje morgon innan arbetet som littografilärling på Borås Tryckeri- och Kartongfabrik, BTK.

NÄR OLLE kommer hem på kvällen tömmer han sin brevlåda på Ellos-ordrar och under kvällen packas och skickas paketen i väg. En småskalig verksamhet som, trots stora arbetsinsatser, går ganska trögt. Företaget behöver pengar för att kunna investera i material och annonser och hjälpen finns på nära håll. Rosas mamma och Olles blivande svärmor ställer upp med ett lån på 3000 kronor, en summa som i dagens penningvärde motsvarar ungefär två månadslöner för en industriarbetare på Volvo.

Under de första åren pågår arbetet från adresser som ändras ju större orderingången kommer att bli. Trots att företaget omsatte över 200 000 kronor (motsvarande drygt 3,5 miljoner kronor 2014) 1950 så behåller paret sina ordinarie arbeten. Det är först nu som Olle känner att det är läge att säga upp sig och satsa på det egna företaget fullt ut.

 

Under efterkrigstiden första år startades nästan 500 företag varje år i Borås och handelsregistret skvallrar om att en väldigt stor del av dessa uppgav att de skulle syssla med postorderverksamhet. Varken Olle eller Rosa hade någon ekonomisk utbildning i grunden men deras stora försiktighet under de första åren var avgörande för att Ellos skulle kunna stå sig i konkurrensen.

1952 släpper Ellos sin första katalog till sina kunder. Tidigare hade man bara annonserat i olika tidningar i trakterna kring Borås. Det hade nu gått fem år sedan starten. Rosa Blomqvist drar ut en låda under kökssoffan. I lådan ligger korten på alla de kunder som handlat av henne och Olle under åren. Lådan är stor och korten är många. 22000 kunder hade hon samlat ihop, antecknat och sparat. Nu började arbetet att skicka ut den lilla katalogen till de adresser som fanns på korten.

RIKSVARULAGRET, som senare blev Haléns Ab, startade några år efter Ellos och skulle bli ytterligare en tungviktare i postordersverige. Haléns AB finns kvar än i dag och trots att omsättningen minskat något de senaste åren är det en av de största spelarna på den svenska postordermarknaden.

Rowells AB startades av ett par bröder i början av 1950-talet och deras verksamhet växte snabbare än Olle Blomqvists. När Rowells växte ur sina lokaler på Vindelgatan 23 i Borås flyttade Olles Ellos in. När bröderna 1975 bestämde sig för att sälja det framgångsrika företaget följde några år av olönsamhet, det var nära att företaget skulle läggas ner. Räddningen kom när Hennes & Mauritz köpte upp Rowells 1980. Namnet ändrades till H&M Rowells och kunde efter några års hade omsättningen ökat med nästan 50 procent och lönsamheten steg. I dag finns företagsnamnet Rowells bara med i de kataloger H&M skickar ut till sina kunder i Danmark och Norge.

I SLUTET på 1950-talet hade Olles Ellos ökat sin årsomsättning till nästan tio miljoner. Företaget hade 40 anställda och man hade nu flyttat till Magasinsgatan. I de nya lokalerna låg tidigare Trikåkompaniet, ett företag som Olle Blomqvist precis köpt upp och införlivat i företaget. Uppköpet gjorde att Ellos kunde expandera ytterligare och ta nya viktiga marknadsandelar. Vid den här tiden fick man också idén att öppna små butiker där kunderna fick möjligheten att känna lite på kläderna från katalogerna men kanske framför allt köpa kläder från tidigare kataloger. I dag skulle vi kallat det för outlet, Ellos gav butikerna namnet Lilla Varuhuset.

Under 1960-talet var Ellos tillväxt fortsatt mycket stark och man flyttade åter igen. Kostymen var för trång och de nya lokalerna byggdes upp i Knalleland i utkanten av centrala Borås. Flera gamla textilföretag köps upp och införlivas i Ellos-concernen. Wiskadals Ab och Allmäncro Ab är två klassiska boråsföretag som nu blir en del av Olles Ellos. Företaget växte i sådan takt att Ellos bestämde sig för att slå på stort och bygga en toppmodern postorderanläggning i Viared, en gammal jordbruksmark i utkanten av Borås som nu skulle bli företagspark. Resultatet stod klart 1978 och var då Europas modernaste postorderanläggning.
NÄR OLLE Blomqvist lägger på luren efter att pratat med kvällstidningsjournalisten som trodde att han skulle sälja sin verksamhet till IKEA kunde han konstatera att hans Ellos, Olles Ellos, var det största postorderföretaget i Norden. Året tidigare, 1987, omsattes för första gången i företagets historia över 1 miljard kronor. Lånet från svärmodern på 3000 kronor och de tuffa första åren var nu ett minne blott. Han stod högst på postordertronen med ett företag som aldrig bytt ägare, aldrig minskat i omsättning. En osannolik framgångsaga där den småländske pojken Olle spelade huvudrollen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed