SOMLIGA GÅR I SKINANDE SKOR

Vem: Kristofer Wallmark, 29
Skon: Lloyd, brogue-mönstrade med gummisula
Arbete: Arbetsförmedlingen, med nyanlända flyktingar
Intressen: Kläder, mode och matlagning. Skriver egen musik.
Lyssnar på: Det började när jag var 11-12 år med Nirvana. Nuförtiden mycket mjukare rock. Saybia är ett danskt rockband jag gillar.

Hur viktig är skon för att uttrycka din stil?

 – Ganska viktig faktiskt. De här skorna har jag ju valt med omsorg för att de sticker ut. Den vanliga snygga klassiska herrskon, är ju den svarta Oxford-skon som vi kallar finskor i Sverige. Jag svävar inte ut så mycket övrigt i min stil utan håller mig till stilrent och klassiskt och då är det kul att sticka ut med detaljer.

Vad vill du signalera när du bär de här skorna?

 – Sofistikerad gentleman. Skorna kom ifrån irländska bönder, sen så blev de populära inom den engelska aristokratin. Sen att blanda det med jeans, som inte alls är klassiskt. De här skorna funkar med det mesta men funkar även till byxor med pressveck.

Du känner dig aldrig överklädd i popstaden Göteborg?

 – Nej, faktiskt inte. Men jag äger ju ett par Converse också, så det är ju inte bara sådana här skor jag har.

Vad tror du att din stil signalerar till de som inte är insatta i herrmode?

 – Jag tänker inte så mycket alls på det faktiskt, för mig handlar kläder om självförtroende. Jag tar på mig vad jag vill och om någon har problem med det eller tycker att det är si eller så så får de ju ha det. Det gäller framförfallt när jag tar på mig mina leopardmönstrade skor. De skorna syns ju på en mils avstånd, det är lite på gränsen för att jag ska kunna ha dem på mig.

Känner du av några fördomar?

 – Nej inte alls. Det är ju mer för min dialekt då. Folk kan säga - ”du som är så trevlig men du är ju från Stockholm” - men vi är ju trevliga, stockholmare är trevliga. Vi är som goa gubbar fast inte lika goa. Men jag har inga problem att handskas med det, jag gillar alla typer av människor. Det slutar alltid på ett bra sätt, jag oroar mig inte alls för det.

Var drar du gränsen mellan mode och snobberi?

 – Bra fråga. För mig är snobberi när man ska ha vissa attribut eller klädmärken enbart i syfte att visa att man har pengar eller något sånt. Det är därför jag vill hålla ner min klädstil, lite sober. Hade jag haft detaljer i allt annat då hade det blivit snobberi. Om man köper ett plagg eller ett par skor bara för att visa att de här skorna är dyra, det tycker jag blir helt fel.

Kristofer om skoblock

 – Jag kan ondgöra mig till exempel på det här med skoblock, även här på avenyn i de lite finare affärerna. De tar fram de här med en liten fjäder med en kula i, det är inget skoblock – det är nån leksak. Det ska alltid vara av cederträ, för att det drar ut fukten och bidrar med en bra doft. De ska helst sitta i 48 timmar innan du använder dem igen.

 

 

Skornacitat

.

.

.

Text & Bild: Daniel Ågren

Comments are closed