BADROCKSETIKETTEN LEVER VIDARE

DSC_0668

Slow fashion, hållbarhet och långsiktighet kommer att vara ledord inom modebranschen 2015. I Torekov tar medvetna stockholmare steget fullt ut genom att kasta kläderna och istället låta badrocken vara gängse klädsel.
Diskret nerklätt och nött – ingenting för stekare.

Text: Marie Schagerlind
Foto: Marie Schagerlind & Hans Elbel

Ekonomijournalisten Bengt Ericson beskriver fenomenet i Den nya överklassen (2010):
    ”Man deltar i den morgontidiga processionen ner till bryggan i Torekov enbart iförd badrock, ju äldre och ju mer sliten desto bättre. Sedan doppar man sig värdigt i tur och ordning. På hemvägen köper man frukostfrallor i parkkiosken.”
    Själv både jag fascinerades och förfasades över riktigheten i påståendet under semestern i somras. Inte bara köptes det frukostbröd, på skånska bullar, i noppig mundering, det tankades, cyklades och jo, det är korrekt, dracks öl på den lokala puben vid hamnen. Jag beslöt att ta reda på bakgrunden till badrocksmodet i Torekov och får en förklaring som visar att god smak och mycket pengar inte alltid hänger ihop.
    
Erik Magnusson och Frederic Täckström lär oss i deras bok Här trifvas vi förträffligt! (2014) hur havsluften och de salta baden i Torekov på Bjärehalvön i nordvästra Skåne lockat trötta stadsbor i drygt hundra år. De semestrande familjerna blev fler och fler, hotell byggdes och de sommarboende skaffade egna hus. Fiskare och skeppare sålde och fastighetspriserna steg. Badrocksmodet kommer enligt författarna från familjesemestern där man bodde tätt och sågs vid bad och bullköp. Påklädningen sköts upp eller så avstod man från att klä på sig ordentligt.

DSC_0683

DSC_0684

 

IDAG ÄR TOREKOV en välmående plats gästat av många näringslivstoppar under sommarhalvåret. Dessa håller alltjämt en diskret profil med nedtonad stil i makligt sommarlunk. Kanske tar man en drink istället för ett kafferep och tankar bilen istället för att spela brädspel. Lunket bryts upp av en golf- eller tennisrunda. Cyklar, går till morgonbryggan eller köper frukostbullar gör man fortfarande klädd i den nötta badrocken och träskorna.

 

“Buy less, choose well?”

 

 

•••

”…en Hollywoodinspirerad bungalow med ståljalusier, som närmast för tankarna till en nattstängd korvgrill.”

Bengt Ericson

 

Hej Bror-Martin Nilsson, 74, åretruntboende och tidigare ordförande i Torekovs Byaråd!

Är badrocksmodet i Torekov en del i ”de rikas rituella lunk”?
Det är lite sant men grejen är att det pågått länge, långt innan rika sommargäster kom hit. Badrock passar både åretruntboende och sommargäster, det är ett sätt att vara nerklädd. Helst ska det vara en liten sliten badrock, utan klädmärke. Den passar nog inte stekare.
Hur har det uppstått?
Det handlar om att vara avslappnat nerklädd, det blir en säker etikett.

Vad är grejen med miljardären Bertil Hults hus?
Det ligger på en bra adress med diskret design.
     Redaktionens anmärkning: Bengt Ericson beskriver det som ”en Hollywoodinspirerad bungalow med ståljalusier, som närmast för tankarna till en nattstängd korvgrill.”
Vem är den typiske badrocksbäraren?
Sommargästen som vill vara nerklädd.
Vad är härligast med Torekov?
Baden, ljuset och så potatisen.
Hur ser 2015 års mode ut i Torekov?
Badrocksetiketten lever definitivt vidare.


 

 

Comments are closed