ATT BESEGRA EN FLÄCK

Plötsligt finns den där. Fläcken. Resultatet av ett vält vinglas eller ett tappat hallon som för alltid kommer att ha satt sina spår i din sidenskjortas fibrer. Men ännu är inte allt förlorat. Spets tar dig med till fläckarnas land och lär dig de bästa knepen för att vända olyckshändelser till rena kläder.

Text & illustration: Lisa Grettve

BLOD. En av de bästa saker med blod är att det att dess proteiner stelnar då de hamnar utanför vener och artärer. Tyvärr inte så fördelaktigt för kläder. Här gäller det att vara försiktigt med varmvattnet då det får blodet att koagulera, binda hemoglobinmolekylerna och lämna bestående fläckar. Bäst är att så snabbt som möjligt lägga det drabbade plagget i kallt vatten. Om kallt vatten inte är nog så fungerar vanlig tvål oftast bra för att lösa upp blod.

 FETT. Kanske steker du ofta bacon på hög värme eller så har du tagit till dig politikerknepet att tröstäta smör. Kanske har din bästa slips nu små fettfläckar inkorporerat i sig. Nu är det dags att plocka fram potatismjölet! Värm mjölet i en kastrull och gnid in fläckarna med det. Borsta bort och tvätta som om du aldrig stekt bacon. Om du skulle hitta gamla fettfläckar så löses de bäst upp med bensin innan tvätt, lika löser som bekant lika.

 JORDGUBBE. Bäret (skenfrukten) som förkroppsligar den svenska sommaren har en och annan fläck på sitt samvete. Här är det anthocyaniner (det röda färgämnet) som är boven i dramat. Det som är mest effektivt är att koka upp vatten och sedan doppa fläcken. Om fläcken har hamnat på ett naturmaterial vill säga. Konstfibrer kan smälta i varmare temperaturer och då är det lämpligt att istället hälla citronsaft på fläcken. Knepen fungerar även på andra röda bär som lingon och hallon.

 RÖDVIN. Glas på golv och sena kvällar. Rätt vad det är har glaset med innehåll vält ut över din ryamatta. Då är det snabbhet som gäller. För att få ut så mycket vätska som möjligt ur tyget är det bra att strö salt eller potatismjöl över fläcken. Borsta bort och tvätta. Ett annat beprövat knep är att blötlägga i mineralvatten. Sedan är det bara att tvätta som vanligt.

Comments are closed