KLÄDER VS KROPPEN

Pushup-BH och bröstförstoringar, korsett och fettsugningar – människan pendlar mellan att påverka kroppen och kläderna för att försöka ändra sitt utseende. Spets har exemplen på mer oväntade metoder och klädesplagg. Allt i det goda utseendets namn.

Text: David Lindahl & Johan Karlsson

naked2


 

Funkybod Muscle Top
I decennier har klädesplagg som framhäver och förstärker brösten erbjudits till kvinnor. Hösten 2013 kom så äntligen männens motsvarighet in på marknaden. Det engelska företaget Funkybod lanserade tröjan Funkybod Muscle Top med inbyggd vaddering som förstärker triceps, biceps och bröstmuskler till ett pris som motsvarar ungefär vad en månads gymmedlemskap kostar.

FOTO: Funkybod

 

Slimmade ärmar
Tights för armarna, kan det vara någonting? Fråga Mary & Charnos som specialiserar sig på sina så kallade Arm Shaper. Modeller finns i allt från fishnet till bomull. Som hemsidan mytights.com säger för att sälja in produkterna: ”banish your bingo wings for good”.

FOTO: Mary & Charnos


xba3ae2eaf41ed7b299b20ab9c9447499.jpg.pagespeed.ic.xTBJA-TPmL

1416503183-31837800

 

 

Kalsonger med kraft
I kategorin ”längden spelar ingen roll” finns det numera en uppsjö av valmöjligheter för den som uppenbarligen tycker att det spelar mer roll än vad som är fysiskt (och biologiskt) möjligt. Hemsidan Vocla säljer dessa Andrew Christan Trophy Boy Breifs med sloganen ”enhance your front”.

FOTO: Vocla

 

 

Trosor med baktanke
Knappast har det väl undgått någon att bakdelens storlek fått en renässans i populärkulturen. För den som olyckligtvis är född utan extra vikt där bak finns trosor med inbyggda kuddar att beställa både från Nelly och Lindex för ett par hundralappar.

FOTO: Lindex

S0000006964513_B_W40_20130527154523

VS

 

 

 

6589475409_66056ea538_z

 

 

 

Ringhals
Halsband är en uråldrig och fortfarande populär accessoar och statusmarkör. Men bland Kayan-folket i Myanmar och vissa stammar i södra Afrika används halsringar till att nå ett skönhetsideal, den långa svanlika halsen. Unga kvinnor börjar använda dessa ringar under barndomen, ibland så tidigt som vid två års ålder, för att succesivt omforma nyckelbenen och trycka ner revben för att ge illusionen av en lång nacke. Halsen i sig blir bara försumbart längre. I dag bär många kvinnor ringarna för att ge turister någonting att ta kort på.

FOTO: Brian Jeffery Beggerly, license

 

Bundna fötter
En normal vuxen person har i genomsnitt en ca 25 cm lång fot. Var du en ung kvinna i Kina mellan förra millennieskiftet och början av 1900-talet kunde du i vuxen ålder ibland få nöja dig med 8 centimeter. Fotbindning är idag i princip utdött, men under århundraden det utfördes fick många unga flickor utstå den långa, utdragna process som det innebar att få sina fötter bundna. Tårna veks in under foten, och fotvalvet böjdes tills det bröts av. Allt detta skulle signalera att man var av hög börd och inte behövde fötterna till arbete.

FOTO: Otis Historical Archives,
National Museum of Health and Medicine, license

 

 

Fylliga läppar
Bland Suri-folket i Sydvästra Etiopien, och i ett antal andra afrikanska stammar, slås framtänderna i underkäken ut hos unga tjejer när de når puberteten. Sedan görs ett snitt i underläppen för att kunna stoppa in en platta av trä eller lera. Om så önskas kan plattan senare i livet bytas ut mot en större och sträcka ut läppen till så mycket som tio centimeter. Denna högst synliga accessoar ska signalera mognad och styrka, och är ett måste om man vill gifta sig. En teori är att denna tradition började för att kvinnorna skulle vara mindre attraktiva för slavhandlare.

FOTO: MauritsV, license

 

Dödssnyggt sminkad
Från prostituerade på bordeller till patriciekvinnor i villor. Smink användes av alla kvinnor i antikens Rom. Image var lika viktigt för att underhålla kunder som att underhålla senatorer. Men det spelade ingen roll vart i samhällsstegen man befann sig, ens liv skulle ändå förkortas av fåfänga. Trots att romarna började förstå att bly var hälsoskadligt, användes det fortfarande. Blyförgiftning var värt det, så länge man fick sin ljusa, vita hy. No pain no gain.

FOTO: Benediktho, license

lead_pencil_distressed_drawing__vector__by_benediktho-d5hdl50

Comments are closed