SPETS MÖTER: LINN BECKER

Hatten är på väg tillbaka. Det tror Linn Becker, nyexaminerad modist från Tillskärarakademien i Göteborg.

Text & foto: Rebecca Lundberg

– Det har varit ett uppehåll i hattbärandet. Förr bar alla hatt, sedan blev det mer en kändisgrej. Men nu har utbudet ökat och att många vanliga butikskedjor säljer hattar gör det mer lättillgängligt. Folk vågar mer nu än för några år sedan, säger Linn Becker. "Hon lyfter fram några offentliga personer som har haft inverkan på samtidens relation till hatten. Lady Gaga, som med sina galna och ofta enorma kreationer gjorda av material som cellofan och människohår, kan ses som en slags hattavantgardist. Och Håkan Hellström, som gjorde den svarta filthatten trendig igen.
– Håkanhatten är en fin klassisk modell. Många har börjat bära hatt på grund av honom.
I Linns Beckers ateljé i det gamla sockerbruket vid Göteborgs hamninlopp samsas klassiska modeller i filt och strå med mer extravaganta kreationer gjorda av smycken, fjädrar och diortyll.
– Jag gillar att jobba i oväntade material. Det här är till exempel blomsterdekorationsgrejer som jag har spraymålat och som egentligen ska användas i buketter, säger Linn Becker.
Hon visar upp en coiffe, en slags hårdekoration med en minihatt i botten. Den har försetts med långa, svarta spetsar av torkade palmblad som gör att den nästan ser farlig ut. Linn Becker inspireras ofta av den moderna storstadens arkitektoniska former och strukturer och gillar att jobba stort och dramatiskt men i lätta, transparanta material.
– Fördelen med att vara modist, framför att vara hattmakare, är att det inte finns några regler, säger hon.
Som examensarbete på Tillskärarakademin var uppgiften att skapa hattar och asseccoarer till en uniformsbärande yrkesgrupp. Att göra en ny polishatt kändes lite trist, så Linn valde att jobba utifrån temat dragqueens. Det resulterade bland annat i en dramatisk skapelse bestående av guldmålade tuppvingar, inköpta på en hönsfarm i Skåne.
– För mig är hattens funktion rent modemässig. Men jag kan uppskatta hattar med religiös symbolik. Påvens kalott är fin, till exempel. Den har en trevlig form.

 

 

 

 

 

prick

Comments are closed