DET VISSTE DU INTE OM HALSDUKAR

Mordvapen, svettduk, modeaccessoar, halsduken har använts till många saker genom historien.

Text: Daniel Winberg
Bild: Wikimedia Foundation

Romerska soldater var tidiga användare av halsduken, men de använde inte plagget för att hålla värmen utan för att torka bort svett. Romarna kallade plagget sudarium som betyder svettduk.

En annan tidig användare av halsduken var Nefertiti, drottning av Egypten (1300 f.kr.). Nefertiti sägs ha använt tunn halsduk runt hjässan under en konformad huvudbonad.

Förebilden till det moderna användandet av halsduken kan spåras till 1600-talet och ordet kravatt.  Kroatiska soldater använde enklare halsdukar  under det trettioåriga kriget. Halsdukarna var gjorda av bomull eller siden och var en del av kroaternas krigskläder.  Några enhetliga militäruniformer fanns inte under denna tid, så halsdukarna fungerade som en identifieringssymbol för soldaterna. Dåvarande Europas mäktigaste kung Ludvig XIV (solkungen) anammade kravattmodet och snart spreds sig trenden genom det medeltida Europa.

Palestinasjal eller keffiyeh som är sjalens arabiska namn användes ursprungligen av palestinska bönder. Sjalen bars till en början för att skydda bäraren mot solbränna, sand och damm. På 1930-talet började Palestinasjalen att användas mer frekvent av palestinska män under den arabiska revolten (1930-tal), sjalen blev då en symbol för palestinsk nationalism. Yasser Arafat förknippades med bärande av en keffiyeh, Arafat bar sin sjal runt huvudet och liggandes över sin hägra axel i formen av en triangel, för att symbolisera Palestinas historiska gränser.  En annan känd keffiyeh-bärare är Leila Khaled. Khaled var en kaparna av flight TWA 840 mellan Rom och Aten. Efter kapningen togs en ikonisk bild av Khaled, där hon poserar iklädd en svartvit keffiyeh samtidigt som hon riktar en AK-47 upp mot skyn. Khaled gjorde flera plastikoperationer i ansiktet efter kapningen. Anledningen till operationerna var att Khaled ville dölja sin identitet och för att hon vägrade att bli förknippad som en ikon.

Halsduken ligger bakom flera olyckliga dödsfall genom historien. I september 1927  åkte dansaren Isadora Duncan en solig bilfärd genom Nice i en splitter ny cabriolet. Plötsligt fångade vinden tag hennes långa röda halsduk, halsduken fastnade i ett av bilens bakhjul och Duncan ströps ihjäl.
Tsar Paul I av Ryssland blev ett annat offer för halsdukens mörka sidor. Under en kall kväll i mars 1801 anordnade Paul en middag i sitt palats i Sankt Petersburg. Efter middagen överrumplades Paul i sin privata kammare av ett gäng konspiratörer. Paul  gömde sig bakom en skärm men blev snart upptäck av inkräktarna. bråk uppstod och Paul blev strypt till döds av konspiratörerna, mordvapnet var Tsarens egen halsduk.

Comments are closed